From the 3rd till the 9th of June city of Belgrade, Serbia and the Forum
ReMaking Tesla – Practices that make a Genius
Days of Interactive and Integrative Education
attracted international and domestic educators, experts, visual artists and writers, representatives of startup and IT scene, as well as of NGOs and cultural organizations.

Take a look at the selected photos from the forum.

(The rest of the content is so far available only in Serbian)

Инспирисани Теслиним хуманистичким и холистичким размишљањима, они су имали за циљ развијање креативности и иновације тимова и појединаца, кроз низ бесплатних интерактивних радионица и стручних скупова.

Форум је посвећен едукаторима, ИТ експертима, стартаповима, младим талентима и организацијама посвећеним развоју културног и друштвеног добра; другим речима, свима онима који ће утицати на оснаживање нашег друштва.

ReMaking Tesla је подржан од стране Министарствa трговине, туризма и телекомуникација, МТС Телекома, Библиотеке града Београда и више домаћих и иностраних организација.

Домаћи стручњаци су са иностраним колегама разменили искуства и покренули сарадњу на развоју технологија и методологија образовања. Фокус је био на преношењу вештина, система вредности и визија које су омогућавале и покретале Теслине доприносе човечанству. Демонстрирана је аугментација образовања социо-техничким системима за колективну интелигенцију, у циљу развоја колективног генија, колективног Тесле.

Учесницима је посебно био интересантaн интерактиван приступ образовању, кроз едукативне ”игре”. Резултат оваквог приступа су пријаве пристигле за наредни ReMaking Tesla 2018.

На свакој од радионица, одржаних у Библиотеци града Београда, организаторима је био циљ да код учесника освесте или развију неке од приступа или вештина које је и Тесла неговао.

Тесла је имао развијену моћ визуелизације и предвиђања научних трендова. Зато је програм садржао интерактивну едукативну игру ”​Дизајнирање будућности (City Game)​” кроз коју су учесници колективно визуелизовали научно-социолошке трендове и одрживу будућност.

Радионица ”​CoEvoLudens​ је приступила Теслиној креативности и иновативности из угла колективног генија. CoEvoLudens су развили домаћи и међународни експерти са циљем  ко-еволуције тимова, као и  усавршавања и решавања проблема из њиховог портфолија. Демонстриран је пролазак тимова кроз  мини-радионице креативности и иновације, органски вођен рефлексијама едукатора, ИТ система и личним жељама и циљевима учесника.

Радионица ”​Парадоксалне пузле​” је пришла проблему колективне креативности кроз праксу колективног размишљања. Вођена је руским експертима, постављајући изазов у форми филозофског парадокса,​ а ​омогућила​ ​је​ ​учесницима​ ​​ да развију поглед на ​конвенционалне​ ​појмове​ ​из​ ​изненађујућих​ ​углова.

Захваљујући дубоком фокусу (Flow) Тесла је достизао директну креативност. Следећи ову премису,  учесници ​Flow Experience радионице, вођени тимом Плавог Позоришта, упознали су се са својим личним препрекама и елементима​ ​акције:​ ​интенције,​ ​инцијативе​ ​и​ ​енергије​, ​учећи​ ​како​ ​да​ ​повећају​ ​своју​ ​продуктивност.

На стручном скупу на тему ”​Друштвено предузетништво​” водила се дискусија о могућностима задовољења наизглед конфликтних потреба и могућности стартапова, са једне, те друштвено ангажованих, образовних и институција културе са друге стране.

Мултидисциплинарни дијалог на тему ”РеКреирање Тесле​”, при међународном Тесла конгресу, је окупио истакнуте научнике, песнике и ликовне уметнике, који су подржани ​www.colabo.space методологијама и технологијама, стварали колективно мултимедијално дело (које ће бити накнадно објављено).

У првој години организације форума остварена су партнерства и идеје које ће омогућитити ReMaking Tesla 2018 (април или мај 2018. године) да још ефикасније и шире испуњава своју мисију.

Take a look at the selected photos from the forum.